27 de març 2019

“Istanbul, Istanbul” al Club de Lectura

Ahir vespre ens varem tornar a trobar al CdLA per parlar de la novel•la Istanbul, Istanbul de Burhan Sönmez. Com sempre, ens va conduir la Carme Callejon. Ella n’ha fet un post on queda molt ben explicat i que us recomanem llegiu

Pel que fa al cas d’ahir vespre, i com és habitual en les nostres tertúlies, varem  desmembrar l’obra fins a límits insospitats. Els comentaris d’uns ens varen donar peu a increpar-los i defensar les mateixes opinions o altres de totalment contràries. 

En aquesta ocasió ha estat curiós que es formessin com dos bàndols totalment oposats – gairebé seguint la manera en què estaven asseguts- . Uns parlaven contínuament, expressant sentiments, opinions, relatant impressions. L’altra bàndol callava i escoltava. Tot i que quan la Carme els demanava la seva opinió aportaven punts de vista interessants que o bé reafirmaven el que ja s’havia dit o obrien les portes a nous debats. Per tant, va resultar una tertúlia molt i molt interessant! 

Per exemple, tot parlant ens adonem que no hi podem identificar un moment concret històric- tal com ens va passar amb Pedrolo i el seu Acte de violència. De fet, en els dos casos, no és el més important. O com la maldat és universal – tal i com varem veure amb el Jo Confesso de Cabrè. Hem vist als presos totalment deshumanitzats. Hi ha un caos absolut, pretesament volgut per l’autor. 

D’altra banda, malgrat ens hagi semblat – a la majoria- poètic i asiàtic per l’ús dels contes i de la ficció dins de la ficció, tal i com passa amb les Mil i una nits, una persona de la tertúlia ens fa adonar que en realitat el llibre és molt europeu. La Carme defensa aquesta opinió i ens diu que l’autor va haver de fugir a Londres on s’està habitualment i que això s’ha de notar en el seu estil narratiu igual que es nota la seva procedència turca. 

Es tracta d’una novel•la plena de jocs de miralls. No és fàcil ni lineal. Depèn molt del lector. I malgrat tot això, des d’aquest raconet, us encoratgem a fer-la vostra. Com també us recomanem que aneu aquest proper dissabte 6 d'abril a la Carles Rahola, on des del MOT han convidat a l'autor Burhan Sönmez. Segur que serà molt i molt interessant!!!

Un cop més, gràcies a tots/es per compartir aquesta bona estona. Gràcies Carme per la teva tasca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada