27 de maig 2022

Taula rodona sobre la violència de gènere a partir de “Maite vaig ser jo podries ser tu”

Ahir al vespre, a la biblioteca, varem parlar abastament de la violència de gènere. Ho varem fer amb Àngels Roura Massaneda – autora del llibre “Maite vaig ser jo podries ser tu”-; amb Cristina Ribas – advocada; i Iolanda  Ballesteros -psicòloga del servei a la víctima. Va presentar l’acte la Concepció Escandell com a presidenta de l’Associació de Dones de la Vall.

Primer de tot l’Àngels ens va parlar del llibre “Maite...” i va fer una crítica general a tots els àmbits relacionats amb la violència de gènere. P ex: ens va dir que el SIAD  és un recurs que disposa de recursos insuficients per oferir un bon servei a totes les persones que es troben en situacions similars a la seva. Tot i això ens recomana que si mai ens trobem en una situació de violència de gènere hi recorreguem.

Ens va parlar del recorregut que ha tingut el llibre i de l’impacte que està tenint en les persones que l’han llegit. P ex: ens va explicar alguna anècdota; o que en aquests moments fa 6 mesos que va sortir la primera edició,  està a punt de sortir-ne la quarta edició i ja ha sortit la primera edició en llengua castellana.  El fet que el llibre tingui bona acollida, ella i altres persones, han decidit crear una associació per acompanyar a les víctimes.

L’Àngels ens va explicar que ella ha tingut molta sort perquè malgrat la desgraciada situació en què es va trobar i els mals tràngols que encara no té resolts va aconseguir tenir la mateixa  terapeuta durant tota la teràpia. Tema que segons sembla no és pas el més habitual.

En el torn de parlar de la Cristina i la Iolanda ens varen fer entendre que el primordial és tenir una MIRADA de gènere.  Ens trobem davant d’un tema estructural on la persona que ha sofert agressions – ja siguin psíquiques o físiques- no sol tenir massa informació. Una víctima passa a ser una supervivent i amb molta sort una vivent. En cadascuna d’aquestes fases es necessita una atenció especial i tot sovint no es pot oferir per manca de recursos.

Sigui com sigui en la trobada d’ahir es va generar un clima prou amè i distés per poder parlar obertament de les diferents problemàtiques que hi ha a l’entorn de la violència de gènere. Recullo tot seguit un parell de conclusions a les que es va arribar:

Cal la PROMOCIÓ DEL BON TRACTE en POSITIU

I si mai detectem una persona que està patint violència de gènere es poden fer diferents actuacions. P ex: comunicar-ho als serveis socials més propers; fer preguntes innòcues com p ex: puc fer alguna cosa?; o simplement acompanyar a aquella persona dient-li Estic AQUI.

 

Finalment dir-vos que els propers 3 dijous l’Àngels ha organitzat a la biblioteca uns tallers per aprofundir més en la temàtica. Tot seguit us deixem el cartell:


i us animem a assistir-hi!

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada