28 de febrer 2014

Despertant els llibres adormits: “La noia de la costa, de P. Ananta Toer.

Una altra persona usuària de la Biblioteca, que casualment també es diu Marina, ens escriu:

"Despertant els llibres adormits 
La noia de la costa , de P. Ananta Toer.
 
Hola a tots, 

M’ agradaria recomanar als amics i usuaris de “La Biblio” aquesta novel•la que pot semblar llunyana en l’espai (illa de Java) i en el temps (principis del segle XX). Una Java encara feudal i en procés de colonització, molt abans d’esdevenir lliure i de convertir-se en una mena de paradís turístic. 

Ara bé, el paràgraf anterior només és l’ escenari. Com a tota bona novel•la, a la protagonista la podem trobar arreu en la realitat. Una noia, gairebé una nena, molt bonica, innocent, expressament mantinguda en la ignorància…és a dir, la víctima perfecta de la cobdícia d’uns i la luxúria d’altres, queda sotmesa pels formalismes socials i religiosos que fan perviure les tradicions sagrades com a garants del sistema social establert…Com se’n sortirà?. Com serà de cruel –i solitari -el seu camí fins convertir-se en dona?... Ens ho podem imaginar. 

Però la narrativa d’aquest escriptor no és cruel ni despullada. Ben al contrari, una immensa tendresa embolcalla la nena – noia - dona , com si volgués protegir-la de tot el mal que l’envolta.... Al final descobrireu per què.

Marina"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada