25 de març 2017

“Quo vadis?” Conferència sobre ex-libris a càrrec de Miquel Bohigas

Ahir vespre, a la biblioteca, varem tenir una conferència sobre els ex-libris, a càrrec de Miquel Bohigas. Ens va explicar que és un ex-libris, quina és la seva història i com està en l’actualitat el tema. Quedant resumit en el títol Quo vadis? que vol dir on vas? 

Un ex-libris, o etiqueta de llibres, és una mena d’estampa petita que s’enganxa a les tapes d’un llibre per indicar qui n’és el propietari. Tot sovint hi ha relació entre el dibuix de l’ex-libris i la persona propietària. Tot i que hi ha dibuixos o imatges molt recurrents, com per exemple el Quixot o els gats. És una marca de propietat. 

Miquel ens va passejar, per mitjà d’imatges d’ex-libris, per tota la seva història. On es va iniciar i el perquè de la necessitat de tenir ex-libris. De la evolució al llarg del temps. De les diferents modes o tendències que hi ha hagut en diferents èpoques. De quins han estat i de quin són les màxims il•lustradors d’ex-libris. 

També ens ha explicar quins materials i tècniques es fan servir. Bé, de fet, ens va explicar també l’evolució dels materials i tècniques que els ex-libris han tingut en cada moment. 

Finalment també ens va explicar quina mena d’ex-libris podem trobar ara, ja sigui per tipus de material, com tipus d’imatge. I també quina és la seva funció principal de l’actualitat. 

Ens va apropar a un món que a ell l’hi interessa. Ho va fer amb molta senzillesa, tal com ell és. Ho va fer molt amè. Amb moltes imatges. Ensenyant-nos llibres que en parlen, part de la seva col•lecció particular i diferents ex-libris que ell ha creat. Si us fa curiositat, part d’aquests llibres i dels seus ex-libris encara estaran uns dies més amb nosaltres en exposició. 

Gràcies a tothom per assistir-hi, gràcies a en Manel per les fotos i gràcies a Miquel per la seva saviesa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada