22 de novembre 2013

Espriu al ClubDeLectura

Des del nostre raconet, aquest mes, hem rendit homenatge a Salvador Espriu . Persona il•lustrada de les lletres catalanes i del qual aquest 2013 és el centenari del seu naixement. Per aquest motiu, la Carme Callejon ens ha portat en Lluís Freixas Mascort .
 

 
En Lluís ens ha preparat un recull de 12 poemes de Salvador Espriu. Aquests 12 poemes han estat escollits amb cura per mirar de trobar la representació global del poeta. 
Espriu té la fama de ser una persona distant, ritual, cerebral, intel•lectual i per tant, ens ha quedat, a la majoria, la imatge de ser un poeta hermètic, que utilitza un llenguatge precís, amb imatges difícils d’entendre... i, tot i que això és cert, també ho és el fet que hi ha aspectes d’Espriu que la majoria no coneixem com per exemple que fa fer poesia grotesca o humorística. Així tant hem llegit poemes que parlen de la mort, una constant en la poesia d’Espriu, com per exemple “Noves paraules d’Agur” de “el caminant i el mur” (1954); com hem llegit poesia política, per exemple el XLVI de “La pell de brau” (1960); o d’ altres de grotescos com “Baralla de dos cecs captaires” de “Les canços d’Aridna (1949); però també ens ha fet veure la part més humorística d’Espriu amb “I beg your pardon” de “Les cançons d’Ariadna” (1949).

En la trobada en Lluís ens ha parlat dels poemes, de les imatges i de les metàfores però també ens ha presentat la biografia de Salvador Espriu. De fet conèixer la seva vida ens porta a interpretar millor la seva poesia. Alhora també ens ha parlat de la poesia en general, d’altres poetes i d’altres literats. També ens ha fet recordar de programes de ràdio i de televisió que en el seu dia varen fer entrevistes a escriptors i els ha connectat amb la poesia. 

Ens ha parlat de manera planera, “com si estiguéssim en una cafeteria” tal i com ell mateix ha comentat, i en canvi no deixa de sorprendre’ns el gran bagatge cultural que hi ha en la seva persona. Tot i això, se’ns fa molt fàcil seguir tots els seus comentaris. Ha estat realment una tertúlia molt interessant!!!


Per comprendre millor a Salvador Espriu la Carme ens ha fet arribar un parell d’enllaços que varen sortir en la conversa amb en Lluís: 

Gràcies Carme i gràcies Ateneu!

2 comentaris:

  1. Hola, gràcies per haver-nos fet entendre Espriu. Va ser una sessió molt interessant.

    ResponElimina