17 d’octubre 2024

2024_10 Comencem la nova temporada del club DeLectura llegint teatre!

Ahir vespre, tot de membres del Club DeLectura, ens varem trobar per parlar de bruixes arrel de l’obra de teatre “Vosaltres, les bruixes” de Jan Vilanova Claudín. Va conduir la trobada la nostra coordinadora Carme Callejon. 

Parlar de bruixes sempre té el seu què. La majoria teníem unes idees preconcebudes que, en comentar aquesta obra de teatre, han anat canviant un xic.
Per exemple: Catalunya va ser un dels focus més importats de bruixeria de tot Europa. En el mateix període, si es compara amb Castellà, allà no va haver cap judici de bruixeria mentre que a Catalunya n’hi ha més de 400 documentats.
Un altre exemple: la bruixeria era considerat un delicte civil. Algunes de les acusades demanàvem a la Inquisició que els fes el judici. I Aquests judicis eren transcrits per notari.

 

Alhora hi ha idees que teníem que s’han mantingut igual. 
Per exemple: la majoria de les acusacions eren de dones. I tot sovint eren delacions de veïnatge. O

Un altre exemple: les dones eren acusades de bruixeria perquè es tractava de dones empoderades, remeieres. Eren dones incòmodes pels estaments polítics i econòmics de l’època.

 

Evidentment, la tertúlia va donar per molts més temes... per aquest motiu us engresquem a que participeu en qualsevol club de Lectura. Us enriquíreu moltíssim. 

Aquesta obra l’han estrenada al TNC  aquest proppassat 4 d’octubre. Nosaltres hi anirem aquest proper dissabte. L’Ateneu ens ha organitzat el viatge i la Carme s’ha preocupat que tothom tingui les seva entrada. Després de la tertúlia ens sembla un pla perfecte! 

Gràcies Carme per la proposta i a l’Ateneu per posar-hi recursos!



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada