15 de desembre 2022

“Carol” de P. Highsmith al club DeLectura

Ahir vespre algunes persones del club DeLectura ens varem trobar a la biblioteca per parlar de Carol de Patricia Highsmith. La nostra conductora va ser la Carme Callejon. 
 
Abans de trobar-nos la Carme ens va proposar que, a banda de llegir Carol, miréssim la pel·lícula del mateix nom. Va ser un encert perquè en tota la sessió es va anar comparant un amb l’altra. 
 
Es varen anar comentant les semblances i les diferències. P ex: una de les diferències esta en la manera d’enfocar la història. En la novel·la el focus incideix en l’anar i venir mental de les protagonistes. En canvi en la pel·lícula agafen força les escenes més importants del llibre. Això alhora de llegir-lo o de veure-la és nota molt perquè les primeres 100 pàgines de la novel·la, a molts de nosaltres ens han resultat feixugues i en canvi la pelí és molt dinàmica des del començament. 
 
Una altra diferència és troba en l’ofici de Theresa. En el llibre és escenògrafa i en la pel·lícula és fotògrafa. I aquest canvi és fonamental per tal que la peli funcioni bé.
 
Com a semblances veiem que la pelí ha respectat la intenció explícita de l’autora de parlar de l’homosexualitat fent que les protagonistes tinguessin un final bo. En ambdós casos s’aconsegueix però van més enllà perquè tant en la novel·la com en la pel·lícula dibuixen una societat on hi ha precarietat del món artístic i del laboral, la soledat de les persones, el viatge com a eina de creixement ...Alhora, la Carme, ens fa adonar del fet següent: la història comença en dates properes al Nadal i en canvi en lloc no surt l’esperit nadalenc americà. 
 
Per tot l’anterior, i més que no expliquem aquí, es tracta d’una novel·la interessant. Sobretot perquè en la trobada hi va haver diàleg i va donar peu a parlar de molts més temes que no tant sols la sexualitat i o evolució dels personatges. Tot i això, confessem, que molts de nosaltres no la tindríem en la llista de lectures predilectes. 
 
Gràcies Carme per oferir-nos un espai d'expressió i diàleg!

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada