02 de desembre 2017

Descobrim o redescobrim a Aurora Bertrana amb Neus Real

El dijous al vespre, a la sala de conferències de la biblioteca, varem comptar amb Neus Real per parlar-nos d’Aurora Bertrana. L’activitat va ser organitzada des del Club DeLectura de l’Ateneu de la Vall de Llémena. 

Neus Real és professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i, amb el temps, s’ha convertit en especialista d’Aurora Bertrana. Ella va començar a interessar-se per l’autora al 1994 quan preparava la seva tesi doctoral basada en escriptores catalanes de la república. En aquell moment va anar llegint tot el que trobava sobre les diverses escriptores que engloben aquell període. 

Neus ens explica que hi va haver més de 600 dones que varen publicar però que les més rellevants en el camp de la narrativa i clarament feministes per ella són: Anna Murià , Rosa Ma Arquimbau , Carme Monturiol , Elvira Agusta Levi , Ma Teresa Vernet , Mercè Rodoreda  i Aurora Bertrana. Cadascuna varen ser conegudes amb un rol determinat: Anna era la compromesa; Rosa Ma era la guapa, frívola; Carme la intel•ligent; Elvira la crític d’art; Ma Teresa la jove promesa; Mercè la més reconeguda i Aurora la intrèpida aventurera. Més endavant, al 1999, la UDG la va convidar a parlar de l’autora en motiu del centenari del seu naixement. I aquest any Bertrana ha estat convidada en nombroses conferències i clubs de lectura per donar a conèixer a aquesta narradora. 

En el nostre cas, Neus comença la conferència fent-nos un regalet. Ens posa un àudio d’Aurora Bertrana. Amb aquesta introducció ens va acostar a la veu de la narradora i alhora ens va fer una retrat de la seva figura. Ens parla de la seva família, i de la relació que va mantenir amb ella; de la seva personalitat, de com es va anar creant a ella mateixa; dels seus amors i desamors; dels seus estudis, viatges i obres; del motiu perquè va ser acceptada i admirada; de les seves inquietuds polítiques; de la seva força com a dona... Ens fa un retrat molt complert d’Aurora. I ens recomana que la llegim. Sobretot  les MemòriesParadisos oceànics. Tot i que per ella qualsevol obra de l'autora té rellevància.

Neus no para ni un moment de xerrar. I tal i com fan els grans comunicadors ens enllaça idees una darrera altra oferint-nos una conferència molt i molt complerta. Però el millor de tot és que ens transmet la seva energia i entusiasme davant d’una narradora que per molts de nosaltres era totalment desconeguda. 

Per acabar el post us deixem amb la frase amb la que gairebé ha tancat l’activitat i que resumeix l’esperit d’Aurora: “La vida és una cosa meravellosa. Val la pena ser viscuda” Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada