28 de juny 2017

Cabré, de nou, al Club DeLectura

Ahir vespre ens varem trobar per parlar sobre Senyoria de Jaume Cabré. És la segona obra que comentem d’aquest autor, per tant la tertúlia va anar una mica més enllà del mer comentari de Senyoria. Ja sigui per aquest fet, ja sigui perquè gairebé ens trobem a les acaballes del “curs”, varem acabar fent una valoració oral del que han suposat les lectures d’enguany respecte a les d’altres anys. La Carme, també va  aprofitar per proposar/copsar noves lectures per l’any vinent. 

Pel que fa a pròpiament la lectura de Senyoria hi ha hagut opinions molt diverses. Des de les persones entusiastes de l’estil de Cabré a les persones que no han pogut amb la novel•la. 

Les persones que sí els ha agradat la defensen parlant, per exemple, de la manera com l’autor es capaç de posar-se en els diferents caps dels diversos personatges. Com aquests creen una trama de misteri en una ambientació històrica del segle XVIII. O també del tipus de novel•la rodona que és, doncs, tot i que obre molts parèntesis, fils o camins, a mida que avança la narració aquests van quedant tancats. També els ha agradat que l’autor expliqui la corrupció del poder a tots nivells, el canvi de segle, el naixement de la nova classe social burgesa i la mort de la classe aristocràtica. Totes aquestes situacions nosaltres les hem equiparat en moltes de les circumstàncies en que va ser escrita (final de l’època franquista) o del moment actual. Abans i ara... no hi ha un pam de net!!!

Per contra, a les que no els ha entusiasmat, bàsicament, expliquen que el més feixuc ha estat la quantitat de fils oberts. Un llenguatge dens, canviant. Un començament que no saps massa per on agafar. Un final precipitat. Amb uns personatges excessivament exagerats. 

Malgrat tots aquests punts, i algun altre, que els fa reticents a recomanar-la ... penso que han acabat amb un somriure i amb la intenció de donar-l’hi una altra oportunitat.... I això és una de les virtuts de participar en un club de lectura dinàmic com és el nostre! Gràcies Carme per proposar-nos aquests reptes!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada