02 d’abril 2015

PASSALLIBRES/LLIBRES LLIURES/BOOKCROSSING A LA BIBLIOTECA MIQUEL MARTÍ I POL DE SANT GREGORI (VALL DE LLÉMENA)

La Biblioteca Miquel Martí i Pol inicia un nou projecte arrel de la demanda dels nostres usuaris. És tracta de l’anomenat passallibres (en anglès, bookcrossing) que consisteix a deixar llibres en llocs públics per tal que altres els recullin, els llegeixin i els tornin a deixar. El funcionament és simple.... i és una bona manera de conèixer nous llibres i nous lectors. 

Així doncs, a l’entrada de la biblioteca trobareu un espai per a tal fi. Allà hi haurà llibres per endur-vos i, allà en podreu deixar perquè altres lectors gaudeixin de les lectures que vosaltres ja no voleu. Tot això sense haver de demanar el préstec a la biblioteca. Esperem que sigui un bon recurs per donar una "segona" vida als vostres llibres!!! 


Una mica d’història 

El moviment fou iniciat per Ron Hornbaker el 17 d'abril de 2001. 
El passallibres compta amb destacats escriptors entre els seus membres. Segons els bookcrossers és una forma de promocionar la lectura i, per tant, d'afavorir als escriptors. Quan una persona llegeix un llibre i li agrada pot comprar-lo per distribuir-lo com a nou llibre compartit. 
El bookcrossing ja és un fenomen global i cada cop són més les persones que es sumen a aquest moviment d’alliberació de llibres. 


Uns casos propers 
  • El 324.cat proposa una campanya de "bookcrossing" perquè els llibres són més vius com més vegades es llegeixen
La novel•la Tres cavalls, d'Erri de Luca, comença amb la frase "Jo només llegeixo llibres vells", una afirmació que ja enganxa. Després explica el protagonista que els llibres vells s'aguanten sols, recolzats al got, mentre dina, la qual cosa li permet fer dues coses alhora: alimentar el cos i l'esperit. Partint d'aquesta idea, el 324.cat us proposa un espai on fer "bookcrossing". Perquè els llibres són més vius com més vegades es llegeixen. 
  • El "bookcrossing" consisteix, essencialment, a donar sortida a llibres que no volem i a aconseguir-ne d'altres que sí que volem. Hi ha moltes maneres de fer-ho, de fet, la periodista Victòria Miró  va fer un reportatge fantàstic sobre la iniciativa d'"alliberar llibres" que es va dur a terme l'últim Sant Jordi. 
  • La URV fomenta la lectura habilitant un punt de passallibres 
La URV ha habilitat un punt de passallibres (en anglès, bookcrossing) al campus Catalunya, al costat de l'entrada del CRAI. Aquesta pràctica consisteix a deixar un llibre en un lloc públic perquè algú pugui trobar-lo, llegir-lo i tornar-lo a deixar accessible, de manera que un nou lector pugui reiniciar el procés. 
Publicacions URV, que allibera periòdicament títols del catàleg per donar a conèixer les obres universitàries de caràcter institucional, docent, investigador i divulgatiu que s'editen, participa en la iniciativa deixant obres al punt de passallibres. Igualment, el CRAI del campus Catalunya hi deixa duplicats de revistes de temes diversos, que de fet es poden emportar lliurament i no cal que siguin retornades.

 
Escrit per Carles Sapena. Cartell  de Miquel Bohigas.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada