14 de març 2015

Presentació del llibre “El metge de l’ambaixador” de Josep Pellicer i Pons

Ahir a la tarda, ala sala de conferències de la biblioteca, varem tenir la presentació del llibre El metge de l’ambaixador de Josep Pellicer i Pons. La presentació va anar a càrrec de Jaume Peix
En Jaume amb una veu pausada, tranquil·la,  ens va explicar la trajectòria d’en Josep i ens va fer cinc cèntims del llibre. Ell, que es reconeix un profà en matèria històrica, ens va dir que el llibre l’hi havia agradat i ens va llegir alguns petits fragments que l’havien atret especialment. Per exemple quan en el llibre es fa referència al menjar o al que podria ser l’avantguarda del llibre de butxaca. 

En Josep, amb un to de veu greu que per moments s'intensificava per l'entusiasme d'explicar el que tan bé coneix i aprofitant el que ens havia explicat en Jaume, va aprofundir en les diferències culturals d’aquell moment històric (s. XVI) entre turcs i catòlics. Per exemple pel que fa a la religió, policia, exèrcit, herències, tolerància i o els impostos. 

De fet, per tot el que ens va anar explicant i que es troba dins del llibre, els turcs varen ser una civilització molt moderna. I per la manera de parlar d'en Josep d'ells li despereten admiració...  sentint-lo parlar a ell, els oients també varem entrar dins de la història i ja veiem el món com el deurien veure ells protagonistes del llibre.

La portada, ens explica en Josep, és una metàfora del que trobarem en l’interior. Hi trobarem la desmitificació de molts moments concrets i o fets històrics. Allà hi veiem un albatros sobrevolant el mar. Aquest ocell, en l’època que es situa la narració, es pensava que niava als núvols, doncs mai ningú l’havia vist fent nius a la terra. Molt més endavant es va descobrir que niava en terres de l’Antàrtica. Bé, es tracta doncs, de que en aquella època era un fet mitificat i com aquest molts altres que en el llibre van quedant explicats. 

Així doncs ens trobem davant d’un llibre històric explicat amb gran domini de la llengua. Dins hi trobarem una visió de la història contrastada en diferents arxius i o documents de diversos mites que en realitat són o varen passar de manera diferent de la realitat que molts novel•listes ens han fet creure. 

Des d’aquí us animem a que en feu la vostra pròpia lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada