19 de març 2015

“Mots de ritual per a Electra” al club DeLectura



 
Trobada del club de Lectura per comentar l’obra de teatre Mots de ritual per a Electra de Josep Palau i Fabre, ahir al vespre a la biblioteca. 

Va ser una sessió curta però intensa doncs va servir, a banda de parlar de l’obra en concret, per posar-nos al dia de diversos temes relacionats amb el Club DeLectura i amb les lectures :). Dins d’aquests temes, la Carme, ens va parlar:
  •  de la propera activitat organitzada ja fa anys des de la Institució de les Lletres Catalanes , l’organització de les Nacions unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura i la FCACU (Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO) pel Dia Mundial de la Poesia, el proper 21 de març. 
Per aquest any trobem que és molt justet preparar cap mena d’activitat però sí que des del Club DeLectura hi ha la intenció d’organitzar algun acte pel proper 2016... i des d’aquí us animem a participar-hi!!! La idea és que al proper any moltes persones llegissin el poema que se’ns proposes.
  • Un altre tema va ser parlar del proper Premi Crexells. Les lectures a llegir seran: La cinquena planta, de Manuel Baixauli i Mars del Carib, de Sergi Pons Codina. 
  • També varem parlar d’anar a veure teatre al Nacional. Hi ha dues propostes: 
    • El diumenge 10 de maig de 2015 anar a veure Mots de ritual per a Electra, que és l’obra que varem comentar juntament amb una visita guiada per tot el teatre. I 
    • El dissabte 23 de maig de 2015 anar a veure L’hort de les oliveres després de trobar-nos amb el director del teatre, el Sr. Albertí i amb altres persones de clubs de lectura d’arreu de Catalunya que enguany han Llegit Teatre.
Si alguna persona està interessada en més informació o en assistir-hi que es posi en contacte amb la Carme Callejon .

A banda de tots aquests temes també varem parlar de l’obra de teatre i el primer que va fer la Carme va ser passar-nos un mini reportatge de Josep Palau i Fabre on ell mateix explica quines són les seves influències alhora d’escriure: 
• La Guerra Civil 
• La musicalitat de la llengua 
• Descobrir de ben jovenet a Hamlet 
• Conèixer amb només 18 anys a Riba, just abans de la Guerra Civil 
• També als 18 anys trava amistat amb Garcia Lorca 
• I finalment, el poeta Marià Manent.

Fabra es troba, doncs,  “refundant” el teatre d’aquí igual que Lorca ho havia fet a Espanya, per tant és lògic que tan un com l’altre usin el gènere de la tragèdia... a més els personatges de les tragèdies són molt arquetípics i això els dóna joc per explicar la situació sense rebre represàlies franquistes. 

Així doncs, quan llegim Mots de ritual per a Electra no només hi trobem una adaptació del mite clàssic grec sinó que hi ha en cada personatge la veu del que passava en aquell moment polític a Catalunya des del punt de vista de l’autor. De tal manera que l’objectiu de Fabre és la denúncia de les actituds que ell patia o vivia i on la solució és arribar a un acord, ni que sigui mitjançant l’incest. 

L’obra se’ns ha fet curta, però de molt bon llegir. Potser per la seva sonoritat o potser per fer servir, justament, el recurs de la tragèdia. Sigui com sigui us la recomanem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada