15 d’abril 2014

"Aragonès - Els orgueners que van viure a Girona", de Josep Maria Escalona i Canyet

ARAGONÈS - Els orgueners que van viure a Girona, és el títol del llibre que el passat divendres es va presentar a la biblioteca Miquel Martí i Pol. 

El creixement del nostre poble i que persones de fora hagin vingut a viure-hi, en ocasions ens proporciona sorpreses com ara que actualment l’organista de la catedral de Barcelona és veí de Sant Gregori. 

Josep Maria Escalona i Canyet fill de Cassà de la Selva, llicenciat en història de l’art va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Barcelona, obtenint els graus superior d’orgue, harmònium, solfeig pedagogia musical, música sacra i musicologia. 

En la seva experiència musical compta haver estat anteriorment organista de Cassà de la Selva i de Pals, col•laborar amb Torroella de Montgrí. Compaginant, tot això, amb sessions per mainada al Palau de la Música i altres classes que ha donat i dóna a Sta. Coloma de Farners i Girona.

Recentment ha escrit aquest llibre publicat per la Diputació de Girona. Llibre on, amb precisió i passió, l’autor descriu la vida d’una família d’orgueners estretament vinculats amb la ciutat de Girona. Família que va deixar escampats per les nostres comarques i més enllà un importantíssim llegat d’orgues i harmòniums. Malgrat que, dissortadament d’alguns dels seus harmòniums se n’ha perdut la pista, a les nostres contrades se’n conserven d’altres ... com el de Canet d’Adri que va ser traslladat per la ocasió a la biblioteca Miquel Martí i Pol i que varem poder escoltar en la presentació del llibre. 

La presentació, introduïda per la bibliotecària Marisa Serret i feta pel mateix autor, va estar amenitzada, com dèiem, per les interpretacions de Josep Maria Escalona de manera magistral a l’harmònium de Canet d’Adri. Aquestes notes musicals varen anar fantàsticament intercalades enmig de les explicacions que ens va anar fent l’autor sobre la cronologia de la vida dels Aragonès oferint, als assistents, una visió històrica d’un món desconegut. 

Carme Gubau





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada