21 de juny 2012

ClubDeLectura amb Ficciones de Borges

Ahir al vespre ens varem trobar per comentar el llibre de Borges Ficciones. Ho varem fer al voltant d’una taula i envoltats de llibres… però no va ser a la Biblioteca de Sant Gregori, sinó que ens varem reunir a la seu de l’Ateneu, la Rectoria de Cartellà.

De fet, el lloc on ens trobem per comentar i compartir la lectura ens és del tot indiferent. Si ho féssim al costat d’una piscina o en mig d’un restaurant o en un jardí, no crec pas que l’embolcall ens importés massa. Almenys ahir tots estàvem determinats a endinsar-nos en Borges… els uns dient que només venien a escoltar i els altres parlant del que els havia captivat de Ficciones.

El que ens queda clar al cap d’una estona de ser allà són una sèrie d’idees, tant de comprensió com d’emoció:
  •  No som “rars” per no entendre’l, sobretot el primer conte. 
  •  Per llegir Borges cal concentració, silenci, abstracció. 
  •  Els temes que surten a Ficciones són recurrents en Borges… La Carme , en aquest punt, ens anima i ens diu que si hem llegit Ficciones, ara ja podem llegir qualsevol escrit seu. 
  •  Aquests temes són: el mirall, el temps, l’infinit, el laberint, ... 
La Carme ens fa adonar d’aquestes particularitats i també d’altres, com per exemple:
  •  Borges va ser un visionari .- va intuir la xarxa col•laborativa en la qual estem immersos actualment;
  •  Borges no seria Borges si no hagués sabut de la seva ceguesa hereditària. 
  •  Podem llegir Borges sense entendre’l, només gaudint de la musicalitat. 
Al final de la tertúlia varen sorgir algunes recomanacions d’altres lectures o propostes cinèfiles . Algunes en contraposició a Borges com per exemple Últimas tardes con Teresa de Marse o d’altres que ens sembla veuen de la mateixa font de Borges com el Sexto sentido o Abre los ojos o les narracions d'Italo Calvino.

En definitiva, tots els assistents a la tertúlia, ens ho varem passar molt bé!!!

Pel que fa al seguiment de l’Univers Borges gironí, les persones del CluDeLectura que han anat a algun acte, destaquen que han estat actes d’un gran nivell cultural.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada