04 de febrer 2017

Inauguració "SOBRE LA PERPLEXITAT" BAMALA-BORRUEL

Ahir vespre varem comptar amb Josep Bamala- Borruel perquè ens presentés la seva obra. I en especial perquè ens expliqués el motiu de crear aquesta exposició. 
 
La presentació havia d’anar a càrrec d’una seva companya de feina, la Sònia. Ella, de formació historiadora d’art, ha estat acompanyant a Josep en el procés de creació. Amb ell ha parlat, dialogat, sobre les emocions, les “construccions”, les alegries i les decepcions de les peces que ara podem veure. 

La Sònia, no l’ha pogut presentar però sí que ha pogut venir. Ens ha tramés que ha viscut intensament tot aquest desenvolupament creatiu. N’està molt contenta i agraïda... i això ens ho ha traslladat amb ben poques paraules. Gràcies Sònia. 

A en Josep, la idea d'aquest muntatge, li sorgeix a partir de la perplexitat que ell sent – com europeu- davant la immigració en general. I en particular la situació que estem patint en l’actualitat. 

Amb aquestes peces ha volgut donar a conèixer la situació cíclica que pateixen els humans. Ens ha volgut transmetre les seves emocions davant un fet que és va repetint al llarg del temps i que, malauradament, ara és ben actual. 

La manera de crear de Bamala -Borruel ha estat un xic diferent de com té per costum. Qui coneix la seva obra veurà que aquí l’important no és la tècnica sinó el missatge. Així les peces queden a un segon pla per donar importància a la narració. 

Una de les persones amb qui hem pogut parlar de l’exposició actual i que li coneix l’obra ens ha referit que hi ha un canvi substancial en les formes escollides i en la conjunció del material que ha utilitzat. Com podeu veure, si veniu, ha empleat diferents argiles per obtenir diferents colors. El blanc representa als europeus i els altres colors representen les altres ètnies, refugiats/immigrants. 

Per acabar, si voleu, podeu participar en una activitat que l’autor ens ha preparat. Es tracta de trobar les possibles relacions culturals amb les que l'artista s’ha basat en fer aquesta obra. Llavors, per participar només cal que ompliu una butlleta que tenim preparada al taulell de la biblioteca. Entrareu en un sorteig. El premi serà una escultura de Bamala - Borruel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada