30 d’abril 2014

Tallers Infantils de Primavera amb Taller Nimbe

El passat dijous i divendres, 24 i 25 d'abril, els nens i nenes que estaven preinscrits ... i les seves mames... varen poder realitzar un taller amb la Nuri i la Roser de Taller Nimbe.

Tots/es s’ho varen passar molt bé! 
 









I la biblioteca ara té un to moooolt primaveral tal i com podeu veure en les següents foto:




28 d’abril 2014

Novetats del mes d'abril de 2014

18 d’abril 2014

Eslògans bibliotecaris!!!

Els nens i nenes de 5è han practicat la llengua, què poden descobrir a la biblioteca i les normes de comportament... Tot seguit teniu un recull dels diferents eslògans que han sorgit.

A banda de trobar-los aquí també els trobareu repartits per la biblioteca!!!

17 d’abril 2014

Les biblioteques públiques gironines editen una guia de literatura infantil i juvenil.

Les biblioteques públiques gironines editen una guia de literatura infantil i juvenil. 

Amb l'objectiu d'incentivar la lectura, el servei de biblioteques de la Diputació de Girona publica una nova guia de literatura infantil i juvenil per la diada de Sant Jordi. La guia està realitzada pels professionals de les biblioteques públiques gironines que integren el grup de treball CLER (Club de lectures recomanables). Per desenvolupar la guia, s'ha elaborat una tria de llibres de teoria enfocada a l'aprenentatge i a la narrativa infantil i juvenil, i també de llibres per compartir, entre d'altres. La guia està estructurada en diferents nivells de lectura: “Aprenc a llegir”, “Ja sé llegir”, “Llegeixo molt bé”, “Lectures juvenils”, “Històries amb vinyetes” “Còmics”, “Lectures per compartir”, “Vull aprendre”, “Per saber-ne més”, “Quilòmetre zero”, “Llibre sobre llibres” i “Llibre joia”. En el disseny il·lustratiu, aquest any hi ha col·laborat l'il·lustrador Dani Torrent, que ha cedit l'obra de la portada de la guia. 

La iniciativa d'aquest projecte va sorgir l'any 2004. Actualment les guies tenen molt bona acollida, i per això s'estan publicant amb periodicitat trimestral. 

Les guies impreses estan disponibles de manera gratuïta a totes les biblioteques públiques de les comarques gironines i en línia al web www.bibgirona.cat.

Per a més informació Servei de Biblioteques serveidebiblioteques@ddgi.cat 972 426 530/ 682 721 147
A la nostra biblioteca també la podeu trobar!!!

16 d’abril 2014

EL LLIBRE ADORMIT

Estant per la biblioteca de Sant Gregori i al cap d’una mitja hora de buscar i triar un llibre per llegir, la Marisa em va comentar si volia participar en el projecte - activitat El llibre adormit. I sí, per mi el buscar un llibre per llegir és una acció interessant. N’hi han molts amb ressenyes prometedores de trobar el que no hi ha, i a l’hora de veritat m’he trobat amb llibres que a les poques pàgines els he deixat. Hi també vaig trobant aquells que omplen moments diferents. 

Ara us parlaré d’un dels últims que vaig trobar i que sí que m’ha agradat. EL SALVATGE DELS PIRINEUS de Pep Coll, premi Sant Joan 2005. 

Un llibre de 327 pàgines. 

 Per començar i una vegada llegit el llibre canviaria el títol d “ EL SALVATGE DELS PIRINEUS” pel de l’“HOMO SILVESTRIS” o “L’HOME SILVESTRE”. 

El protagonista no es tracta de cap home salvatge, en el sentit literal de la paraula, sino d’un que decideix aïllar-se del mòn convencional per crear el seu propi espai. Establint el seu espai vital en unes feixes (o com es diuen en el llibre feixancs) a dalt de la muntanya. 

En el llibre es descriu la voluntat de la persona solitària vocacional, un individu solitari, a superar les dificultats per aconseguir el seu propòsit: viure apartat de tothom. Les descripcions de l’entorn del Pirineu m’han recordat aquelles de la literatura tradicional catalana - camperola. Encapçalada per la gran obra mestra “Solitud”, de l’escalenca Caterina Albert - Víctor Català. 

Cap a la fi del llibre l’autor fa una incursió de l’obra en unes aventures, de l’estil de Jules Verne, però no m’han acabat de convèncer i ha estat on el llibre ha decaigut una mica. 

Sobre la solitud buscada, fa uns dies també vaig veure el documental de TV3 “Viure dalt dels núvols: un monestir als Pirineus catalans”: I vaig reviure la solitud que a vegades la gent busquem. Vídeo que durant pocs dies es va poder reveure pel Youtube, però que malauradament el van suprimir. 


De llibres adormits n’hi han molts, sobre tot els de les estanteries més baixes, però els seguirem despertant, per seguir visquen i somniant cada dia.

Fins a una altra, 

imatge de la plana d'escriptors.cat
Rafael Masó

15 d’abril 2014

"Aragonès - Els orgueners que van viure a Girona", de Josep Maria Escalona i Canyet

ARAGONÈS - Els orgueners que van viure a Girona, és el títol del llibre que el passat divendres es va presentar a la biblioteca Miquel Martí i Pol. 

El creixement del nostre poble i que persones de fora hagin vingut a viure-hi, en ocasions ens proporciona sorpreses com ara que actualment l’organista de la catedral de Barcelona és veí de Sant Gregori. 

Josep Maria Escalona i Canyet fill de Cassà de la Selva, llicenciat en història de l’art va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Barcelona, obtenint els graus superior d’orgue, harmònium, solfeig pedagogia musical, música sacra i musicologia. 

En la seva experiència musical compta haver estat anteriorment organista de Cassà de la Selva i de Pals, col•laborar amb Torroella de Montgrí. Compaginant, tot això, amb sessions per mainada al Palau de la Música i altres classes que ha donat i dóna a Sta. Coloma de Farners i Girona.

Recentment ha escrit aquest llibre publicat per la Diputació de Girona. Llibre on, amb precisió i passió, l’autor descriu la vida d’una família d’orgueners estretament vinculats amb la ciutat de Girona. Família que va deixar escampats per les nostres comarques i més enllà un importantíssim llegat d’orgues i harmòniums. Malgrat que, dissortadament d’alguns dels seus harmòniums se n’ha perdut la pista, a les nostres contrades se’n conserven d’altres ... com el de Canet d’Adri que va ser traslladat per la ocasió a la biblioteca Miquel Martí i Pol i que varem poder escoltar en la presentació del llibre. 

La presentació, introduïda per la bibliotecària Marisa Serret i feta pel mateix autor, va estar amenitzada, com dèiem, per les interpretacions de Josep Maria Escalona de manera magistral a l’harmònium de Canet d’Adri. Aquestes notes musicals varen anar fantàsticament intercalades enmig de les explicacions que ens va anar fent l’autor sobre la cronologia de la vida dels Aragonès oferint, als assistents, una visió històrica d’un món desconegut. 

Carme Gubau





14 d’abril 2014

Tallers Infantils de Primavera amb Taller Nimbe

Aquest proper dijous i divendres, 24 i 25 d’abril de 2014, tindrem a la Nuri Negre i la Roser Arimany de Taller Nimbe ‎ conduint els Tallers Infantils de Primavera. 

En aquests tallers els nens i nenes construiran la decoració de la biblioteca per aquesta primavera. 


Si voleu venir us cal inscriure-us al taulell de la biblioteca. Les places són limitades i el cost és d’un euro per inscripció!

11 d’abril 2014

Presentació del llibre: "Apunta al 10 - l'Aventura d'una voluntat", d'en Sisu Lagares

El passat divendres 4 d’abril, a la biblioteca de Sant Gregori el veí d’aquest poble Narcís Lagares, - Sisu, com li agrada que li diguin- va presentar el llibre “apunta al 10” . L’acte de presentació va anar a càrrec de Jordi Noguer, ex-alcalde del municipi que va viure d’aprop l’aventura que en Sisu descriu en el seu llibre: la seva participació en el Ralli Paris – Dakar de l’any 2003.


Aquest llibre en Sisu el va escriure en complir-se 10 any de la vivència, l’any passat i assegura que en cap moment va prendre notes ni va fer cap esborrany: s’hi va posar i les vivències varen anar fluint de manera encadenada i natural. 

Al llarg de la exposició la vintena llarga de persones assistents varem compartir la emoció de compartir una aventura complexa i inquietant com la que varen viure en Sisu i el seu copilot, en Pia, no només durant els dies que va durar el Ralli africà l’any 2003, sinó també la seva preparació a tots nivells, entrenaments, adquisició del vehicle, esponsorització, molt important perquè varen batre el rècord d’espònsors : 185 tots gironins, gestió de permisos... 

Al final de l’acte es va projectar un documental fotogràfic que recull detalladament els diferents passos de l’aventura amb una bellesa d’imatges extraordinària. 



Segurament que us feu dues preguntes: perquè aquest títol ? i varen arribar fins al final o varen abandonar ? 

La primera la contestarem: el nom ve d’un consell que sempre els ha donat al seu pare: cerqueu l’excel•lència, intenteu arribar al màxim, apunteu al 10, si s’ha de baixar el llindar, sempre s’hi és a temps. 

La segona, no la contestarem: llegiu el llibre, si comenceu no el podreu deixar, és dels que enganxa. 

Carme Gubau

09 d’abril 2014

Centre d’interès Sant Jordi

La biblioteca ha preparat un centre d’interès al voltant de Sant Jordi. Hi podeu trobar material divers que en parla: contes, llegendes, revistes infantils, dvd, cd...

 Esperem que en gaudiu!

08 d’abril 2014

Presentació “Aragonès – els orgueners que van viure a Girona”

Aquest proper divendres 11 d'abril de 2014, a les 7 del vespre, comptarem amb Josep Maria Escalona i Canyet perquè ens presenti el seu llibre Aragonès – Els orgueners que van viure a Girona
Foto extreta de: http://www.organosantamaria.org/blog/2012/10/28/emotivo-homenaje-a-jose-manuel-azkue/josep_maria_escalona_i_canyet_2/

Josep Maria Escalona que fa temps viu a Sant Gregori ens va proposar de donar a conèixer aquest llibre l’abril del 2013... estem molt contents de, finalment, poder-lo presentar en la sala de conferències de la nova biblioteca. 

Tal i com diu a la plana http://www.acorgue.cat/cicle2012/interprets/escalona.htm, Josep Maria Escalona, és “Professor d'orgue i d'harmònium del Conservatori de Girona i organista de la Catedral de Barcelona. Format organísticament amb Montserrat Torrent i Maria Nacy al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on obtingué sis titulacions superiors. També és llicenciat en Història de l'Art i té el certificat de coneixements superiors de llengua catalana.” 

En aquesta ocasió, Josep Maria, tocarà l’harmònium de Canet d’Adri que va ser construït pels Aragonès. Estem segurs que gaudireu tant del llibre com del seu autor en les seves explicacions. 


Aquest llibre ha estat publicat gràcies a la Diputació de Girona. 
 

02 d’abril 2014

La Maqueta a la Biblioteca!!!

Aquesta setmana hem tingut visites escolars a la biblioteca. Els nens i nenes de segon del CEIP Agustí Gifre estan estudiant els diferents accidents geogràfics: muntanyes, rius, afluents, valls... etc. Un cop estudiats a la classe han anat d’excursió per la Vall...però... abans d’anar-hi...HAN PASSAT per la BIBLIOTECA i han estudiat in situ totes aquestes característiques geogràfiques.. per mitjà de ... LA MAQUETA de la VALL!!! 

Un cop més gràcies a totes les persones i entitats que fan possible aquesta trobada dels alumnes amb el reconeixement del seu entorn!. 

Aquí teniu unes fotos:



01 d’abril 2014

Exposició de pintures a l'oli, d'Encarna Serrano.

L’Encarna Serrano és de Germans Sàbat, viu a Sant Gregori des de fa 32 anys moment en que es va casar amb en Jaume Ribas i va descobrir Sant Gregori i la Vall de Llémena. L’Encarna té dos fills i ara està a punt de ser àvia. 

Tot i que sempre havia tingut interès per les arts plàstiques, principalment per la pintura, no és fins fa tres anys que decideix anar a aprendre’n sota la tutela d’una especialista en la matèria, la Sra Cinta. El que més li agrada és pintar a l’oli i sobretot paisatges del seu entorn. I, justament, en aquesta exposició serà el que trobareu a la nostra biblioteca.

 La podreu veure del 2 al 30 d'abril. Us animem a que la visiteu!