16 de desembre 2013

LES GARROTXES, número 12

 
El dijous 5 de desembre es va presentar a la biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori, el numero 12 de la revista Les Garrotxes, dedicada a la dona de pagès amb la presència de Àngel Madrià, director editorial; Josep Nadal, delegat de la gent Gran de Sant Gregori, Emilia Pujolràs veïna de Sant Gregori que va viure tota la seva infantesa i joventut en un mas de Sant Esteve de Llémena, i Laia Juez, autora de l’article que parla de l’Emilia. 

  
En els dotze números de la revista que s’han editat fins ara s’han tractat temes diversos relacionats amb la forma de vida i costums dels anys passats ( S. XX) a la comarca de la Garrotxa i pobles veïns, constituint un interessant document etnogràfic. Temes monogràfics sobre sectors concrets com: els traginers, els hostals, els mestres, els capellans, el temps de la guerra, el mercat... 

En aquest número, el dossier, de 40 pàgines, està dedicat a les dones a pagès. Inclou articles i reportatges amb testimonis directes de la vall de Camprodon, l'Alta Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Vall de Llémena. La introducció és de la geògrafa Isabel Salamaña. Els articles parlen de les nombroses feines que en els ambients rurals havien de fer les dones de la casa, així com les dures condicions que sovint patien. 

A banda del dossier, la revista inclou diversos articles referents al Pla de l'Estany. D'una banda, el "Retrat de família" té com a protagonista els Vicens de Vilamarí, a Vilademuls. També inclou una entrevista d'actualitat a una jove empresa de Sant Miquel de Campmajor que es dedica a la producció agrària ecològica, i la "Mirada al paisatge" que ofereix habitualment l'escriptor Josep Valls es dedica en aquesta ocasió a Rocacorba. A més, l'escriptor i fotògraf banyolí Ernest Costa ha elaborat el reportatge de l'"Indret", dedicat a Crespià. 

També hi ha un article de Meritxell Daranas dedicat a Jordi Font, conductor d’autocar jubilat que va néixer i tota la vida ha residit a Sant Esteve de Llémena.
 
Aquesta revista i la resta de la col•lecció les podeu demanar en préstec a la biblioteca doncs les té en el fons de Col•lecció Local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada