12 de juny 2013

El Premi Crexells al Club DeLectura

El Premi Crexells és un premi que l’Ateneu Barcelonès  otorga a la millor obra en narrativa publicada en català en l’any anterior. 

Aquest premi, sense dotació econòmica, es concedeix mitjantçant els propis socis de l’Ateneu i els membres dels Clubs de Lectura de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya i del Consorci de Biblioteques de Barcelona, per tant, és un premi de lectors per a lectors. 

Enguany ens trobem amb el XLII Premi Crexells i podem triar, fins el 16 de juny, entre les tres finalistes: 
  • No et miris el Riu, de Mónica Batet
  • Sense alè, de Josefa Contijoch 
  • La dona que es va perdre, de Marina Espasa. 
El Club DeLectura, sota la mà ferma de Carme Callejon, va agrupar a alguns dels seus membres per debatre quina seria, per nosaltres, l’obra guanyadora. 
 
El debat va ser molt interessant perquè hi va haver opinions per tots i de totes menes. Per exemple, mentre a uns els va agradar la prosa poètica, les reflexions sobre la mort i les metàfores de Sense alè a altres va ser justament el mateix el que no els va entusiasmar. O el mateix ens va passar amb La dona que es va perdre, on la fantasia que desprèn l’obra i que alguns de nosaltres va trobar genial per altres va ser decebedora la seva resolució. O fins i tot amb No et miris el Riu que tot i tenir un misteri que ens arrossega des del començament a intentar saber que passarà a alguns de nosaltres ens va saber greu no trobar el que buscàvem. 
 
Sortosament no serem els únics en votar i aquesta difícil tasca de premiar una sola obra es decidirà entre molts altres lectors. 
 
La qüestió és que, el nostre, va ser un debat ric, constructiu i fins i tot en algun moment apassionat. Per la majoria de nosaltres, amb aquestes lectures un xic diferents del que havíem llegit fins el moment, hem descobert noves "narratives". Aquestes lectures ens han despertat o induït a sensacions, que si bé potser no han estat agradables, per nosaltres han tingut un pes important en la votació. 
 


Val a dir que un cop parlant de les obres entre nosaltres les hem anant trobant molt més interessants que no pas les nostres primeres interpretacions. I hem coincidit en què surti quina surti l’obra guanyadora, a tots ens agradaria conèixer les tres autores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada