19 de desembre 2012

Tertúlia sobre Tabucchi amb Jaume Benavente

El passat dilluns els tertulians del ClubDeLectura varem poder conversar sobre el que ens havia semblat Tabucchi amb en Jaume Benavente i la Carme Callejon. Ho varem fer parlant de la novel•la Afirma Pereira. Una narració,  tots varem coincidir, molt ben feta i súper recomanable. Una novel•la amb la que vulguis o no et vas sentint part del personatge, iniciant un creixement amb el protagonista marcat pels diferents recursos narratius de Tabucchi. 

La veritat és que només llegint aquest llibre podem tenir una petita idea de l’autor, però per fer-nos una idea global de Tabucchi, en Jaume Benavente, ens aconsella llegir altres obres seves, com per exemple:
 • Rèquiem un somni al•lucionatori fet en portuguès, o 
 • Dama de Porto Pin* llibre de viatges que té a veure amb les Azores, o 
 • Nocturn a l’Índia * que també és un llibre de viatges però incorpora molt de misteri, o
 • El Cap perdut de Damasceno Monteiro *, novel•la policíaca basada en un fet real que finalment, en la vida real, obliga a la policia portuguesa a reobrir un cas. O,
 • Pequeños equívocos sin importancia prologat per Pilar Rahola de l’Editoria Pòrtic (1986)
 Els títols amb * els tenim a la nostra biblioteca!

Però, qui és Jaume Benavente per aconsellar-nos una o altra obra de Tabucchi?

Jaume Benavente és un escriptor català que com Tabucchi queda enamorat de Portugal. Un escriptor que busca més enllà de Catalunya altres històries suggerents que explicar-nos, tal com va fer Tabucchi (italià – portuguès). 
Jaume és una persona que coneix i admira l’obra de Tabucchi i que no vol imitar-lo i per tant intenta allunyar-se’n tan com pot... i per això li cal conèixer de primera mà com era Tabucchi i, justament per aquest motiu,  és una bona font per aconsellar-nos l’obra de Tabucchi. 

Jaume té una veu tranquil•la, pausada i més aviat parla fluixet ... com de bibliotecari ;). Alhora acompanya les seves intervencions amb gestos amplis i harmònics. Una persona que gesticula molt, que marca pauses en les seves converses. Una persona que ens fa sentir bé, riem amb ell i interactuem amb ell. Gràcies Carme per apropar-nos-el!  

Finalment, des d’aquest raconet, només ens queda recomanar-vos les lectures  tant a Tabucchi com a Jaume Benavente!!!

4 comentaris:

 1. Gràcies Marisa, per aquest post! La veritat és que és un goig fer propostes a aquest club de lectura per l'entusiasme que hi regna. 'Quando penso a tutti libri che mi rimagnono da leggere, ho la certezza di essere ancora felice'. Un petó!!

  ResponElimina
 2. Gràcies a tu per la tasca que fas! Per introduir-nos en lectures que segurament, a priori, no llegiríem i fer-nos-en gaudir!!!

  MarisaSGR

  ResponElimina
  Respostes
  1. Va ser una nit molt agradable, malgrat la foscor i el fred de fora. Dins de la biblioteca, vosaltres, Tabucchi i el record de Lisboa.

   Elimina
  2. Gràcies a tu per haver vingut!!! Va ser un plaer1

   MarisaSGR

   Elimina