21 de maig 2020

2020 05 Trobada del CdLA virtual. "Canteu, esperits, canteu"

Ahir a la tarda ens vàrem trobar virtualment per comentar Canteu esperits, canteu de Jesmyn Ward. Vàrem comptar amb la participació de l’editor de Periscopi, l’Aniol Rafel. I la sessió va estar, com sempre magníficament, conduïda per Carme Callejon.

Primer de tot felicitem a l’Aniol per l’últim premi que ha rebut una novel·la de la seva col·lecció Jo canto, la muntanya balla de la jove Irene Solà  i tot seguit la Carme l’anima a que ens expliqui els entrellats de l’obra que ens ocupa. 

L’Aniol ha estat súper professional. Ens ha explicat des dels motius per adquirir els drets en català del llibre al perquè s’ha escollit com a traductora a la Josefina Caball. Alhora que ens ha exposat diversos motius per ser una bona lectura: 

 “Està ben escrit. T’interpel·la, et fa pensar, l’experiència lectora sigui bona. Aspre però tendre. Màgic i alhora molt realitat de la zona. Té la virtut de tornar a enrere des del punt de vista actual.” 

Considera que si haguessin pogut compaginar la presentació de l’obra amb la presencia de l’autora hagués tingut més vendes. Tot i així considera que està tenint bones xifres. I més tenint en compte que no és un llibre fàcil per arribar a un públic generalista. 

Pel que fa a nosaltres com a tertulians, aprofitem comptar amb l’Aniol per fer-li preguntes. Algunes relacionades amb la novel·la que estem comentant i d’altres relacionades amb el món de la literatura que la nova realitat està generant: noves maneres de llegir, d’adquirir literatura, de relació autor lector... 

Com a lectors de la novel·la, a cadascun l’ha copsat un tret o un altre. Hi hem trobat diversos temes interessants: la manera com els personatges estan treballats; el realisme màgic que ens recorda a la Tony Morrisson; la relació dels blancs vers els negres; la pobresa; la drogodepència; la maternitat; el llenguatge... 

Concretant, aquesta novel·la permet lectures des de molta angles diferents. La qual cosa ens indica que és un llibre molt ben trobat per una tertúlia. 

Gràcies Carme per la proposta. Gràcies Aniol per les teves aportacions i gràcies a tots vosaltres per fer possible la lectura compartida!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada