06 de febrer 2013

El sistema periòdic de Primo Levi al ClubDeLectura

O “La poesia dels elements” tal i com la anomenat una de les tertulianes. I la veritat és que llegir El sistema periòdic de Primo Levi ha estat entrar dins del món dels elements químics de manera molt poètica, tant pel llenguatge com pel que Levi ens explica de la seva pròpia experiència.

Aquest cop, en la tertúlia del llibre varem comptar amb la Coral com a filòloga i l’Elmer com a químic que amb una sèrie d’experiments ens varen fer gaudir de la química tal i com en el seu dia ho deuria fer el propi Levi. Va ser una sessió molt il•lustrada: 
  •  varem veure imatges que la Coral/Elmer portaven preparades de Levi, de la fàbrica on ell va treballar, de la taula periòdica, d’algunes de les persones que ell va conèixer... 
  • varem poder constatar alguns dels fets que Levi ens explica a la novel•la. Com per exemple: l’efecte del nitrogen fent córrer la pintura d’uns llapis tal i com passa a la novel•la en el capítol del Nitrogen, o varem comprovar que no es pot apagar amb aigua un (mini i controlat) incendi provocat per magnesi. En el llibre parla d’un incendi provocat per la manipulació de Potasi, però segons els nostres experts en la matèria el magnesi i el potasi tenen propietats similars. 
  • I varem poder intercanviar les nostres opinions amb 2 persones encantadores com són la Coral i l’Elmer. Persones que varen gaudir i ens varen fer entendre la part més pràctica del llibre.
Aquí teniu alguna fotografia de la sessió:

Ens ha semblat oportú posar en aquesta entrada la següent web  on hi surten experiments relacionats amb elements químics. Aquests experiments han estat creats, tal com diu la pàgina “ per científics de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, sobretot Josep Duran i Josep Anton Vieta, membres també de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la mateixa Universitat”. Esperem que us agradi tant com a nosaltres!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada