El proppassat divendres 14 de febrer al vespre varem comptar amb el doctor Antoni Beltran perquè ens va parlar del seu llibre “Ensenya’m la llengua”. El va presentar al Carme Gubau i els va introduir la regidora de cultura, Júlia Sunyer.
En la introducció, la Júlia, va agrair la nostra assistència. Va fer una breu presentació de la Carme i del doctor. I va alabar la tasca de la editorial Gavarres al voltant del català.
La Carme va fer una presentació molt lleugera, amb molt d’humor. De fet ens va llegir/explicar una petita història construïda a partir de part del vocabulari que surt en el llibre. Va ser una manera ben divertida d’entrar en la matèria.
L’Antoni ens va explicar, entre anècdota i anècdota, molta part del llibre. Un llibre certament polièdric. Separat per temes mèdics, però també amb apartats on el vocabulari que s’hi exposa provenen del mar, de l’àmbit religiós, ...
Es tracta d’un llibre que enllaça temes de salut amb la cultura popular perquè, i aquests es un dels motius per qual l’ha escrit, quan ell va acabar la carrera i va començar a exercir es va trobar que les persones a les quals atenia li parlaven amb el llenguatge del carrer. En aquells moments ell hauria agraït haver tingut a les mans un llibre així perquè que hauria entès millor i més ràpidament el que el pacient li estava explicant.
També ens explica un altre motiu per la creació d’aquest llibre i és la intenció de que es recuperin paraules o expressions que ara ja no s’empren. Ell ha viscut el temps en que si el metge sabia escoltar al pacient ja podia fer el diagnosi, o el podia fer amb molta més facilitat. Bé, això passava fa uns anys o ara amb les persones de més edat. No passa tant amb les noves generacions, perquè no saben explicar el que tenen. De fet no tenen vocabulari, son molt planers. Només diuen “doctor, em fa mal aquí” assenyalant la part afectada.
En tot cas el que tant ell com la Júlia o la Carme ens han fet adonar- cadascun des d’una òptica diferent- que si volem que el català continuï viu hem de fer servir la parla catalana. Amb aquest llibre podem recuperar paraules i expressions que potser tenim oblidades, sobretot en l’àmbit sanitari. Us animem a descobrir-les!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada