03 de maig 2014

Exposició : El sindicat remença de 1448. Memòria del món.

La Diputació de Girona, mitjançant el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i l’Oficina de Difusió, esta portant aquesta exposición a diferents biblioteques de les comarques gironines… al llarg del mes de maig toca el torn a la biblioteca Miquel Martí i Pol aprofitant que els dies 17 i 18 de maig es celebrarà a St. Esteve de Llémena la cinquena FESTA REMENÇA. 

La mostra, organitzada per commemorar la inclusió del primer document en català al registre Memory of the World, de la UNESCO, i que podreu visitar a la nostra biblioteca consta de diferents plafons i suports audiovisuals per mitjà dels quals podreu conèixer la importància i el contingut d’aquest document. Per a aquesta itinerància el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha elaborat, a més, una Guia de lectura disponible en línia com a material complementari de consulta, amb diversos webs, llibres i documents que permetran que ens apropem a l’època i coneguem indrets i fets significatius. 
Ala nostra biblioteca també hi trobareu els documents de què disposem sobre la temàtica Remença.

Tal i com ens expliquen des de la Diputació de Girona “L’exposició mostra algunes de les parts més destacables del document manuscrit en llatí entre el 1448 i 1449, que està custodiat a l’Arxiu Municipal de Girona. Es tracta d’un document que conté les actes de les reunions fetes pels homes de remença de les parròquies de les diòcesis catalanes per nomenar els representants que havien de negociar l’abolició de servitud dels mals usos davant del rei Alfons IV el Magnànim. Aquestes actes havien de servir també pe recollir els diners necessaris per sufragar el procés. 

Els pagesos de remença eren homes i dones vinculats per contracte a un mas i les terres d’aquest que estaven obligats a pagar una remença per poder deslliurar-se d’aquesta adscripció a la terra. 

El passat mes de juny de 2013 el Comitè Internacional del Programa Memòria del Món va acordar inscriure el Llibre del sindicat de Remença de 1448 al registre Memòria del Món de la UNESCO, programa destinat a la protecció, la preservació, l’accés i la difusió del patrimoni documental.” 

 Des d’aquí us convidem a que ens visiteu i en gaudiu!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada