22 d’octubre 2021

F Sagan al club DeLectura

Ahir vespre ens varem trobar a la biblioteca per comentar Bon dia, tristesa de F Sagan. Una petita joia de col·lecció Petits Plaers de Viena Edicions. La Carme Callejon va conduir la sessió.

Es tracta d’un llibre breu aparentment molt senzill però amb molt contingut existencialista i filosòfic. La Carme ens posa en situació del moment de vital de l’autora. Ens explica que Françoise Sagan  va ser una de les filles d’Hiroshima. És a dir, neix després de la guerra atòmica fet que va provocar una catàstrofe a tots els nivells socials, també en els artístics i literaris. Abans d’aquell moment la literatura era molt filosòfica. Quan França es recupera, cap als anys 50, també es modifica la literatura. Neix la lectura d’entreteniment. En aquesta novel·la ens trobem els dos espais: la filosofia i l’entreteniment. Alhora hi ha una crítica cap la burgesia imperant.

Sorprèn que Sagan fos capaç de reflectir la seva realitat amb només 18 anys. Ens trobem amb una literatura que descriu i ens fa viure la naturalesa humana. És molt hàbil creant imatges. Per exemple ens situem perfectament en la Mediterrània. Ens trobem amb un text molt filmogràfic malgrat que en prou feines hi ha descripcions.

També hi trobem moltes referències a altres autors francesos com Simone de Beauvoir, Pierre Coderlos de Laclos, o Irene Nemerovsky. I pensem que això és degut al fet que ella va ser molt bona lectora i que va viure molt intensament tot el que l’envoltava.

Va ser una trobada on hi va haver molt diàleg. Tothom va poder defensar les seves opinions i es va crear un clima d'escolta activa per part de totes les persones de la tertúlia. Fantàstic!

Moltes gràcies Carme!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada