23 de juliol 2021

Poesia de J Carner al Club DeLectura

El passat dimecres 21 alguns dels membres del club DeLectura ens varem trobar per comentar la poesia de Carner. Ho varem fer a Cartellà, on té la seu l’Ateneu de la Vall de Llémena. Ens va acompanyar en ToniSala com a expert en l’obra de Carner gràcies al Servei de biblioteques  de la Diputació de Girona.

La sessió va començar com sempre. La Carme ens va presentar a en Toni Sala i aquest ens va contextualitzar al poeta. Tot seguit, en Toni, ens va anar comentant alguna de les poesies de Carner. Ens les llegia i comentava vers per vers i finalment ens les llegia tota seguida. Va ser espectacular!

 

Algunes de les idees que ens va transmetre en Toni hi ha:

  • el fet que cada autor tingui el seu propi llenguatge. Això fa que a mida vagis llegint més i més a un mateix autor siguis capaç d’entendre el que ens diu o vol transmetre.
  • Carner s’inventa un llenguatge. Segons quines paraules no les trobem en els diccionaris, només en la seva obra... i tot i això s’entén el que ens diu.
  • En els poemes de Carner trobem que aquest es guarda una sorpresa pel final de cada poesia.
  • Carner és un poeta transcendental amb la capacitat de parlar de temes molt corrents elevant-les al seu punt més àlgid.
  • Per en T. Sala l’idioma és el nucli de la cultura d’un país. En el Noucentisme Carner representa aquest idioma.

D'altra banda, els que varem tenir la fortuna de ser en la trobada varem coincidir que la poesia, quan te la reciten, és molt més atractiva... i que per copsar-ne els detalls l’has de llegir i rellegir.

Per a la majoria de nosaltres ha estat un plaer descobrir Carner poeta... però en Toni ens recomana que li llegim el recull de contes “La creació d’Eva i altres contes”. Està segur que ens agradarà. Si alguna persona el vol llegir el tenim a la biblioteca.

Com a punt final, la Carme, amb molt d'encert ens va llegir i passar el següent vers que va tancar la sessió i el curs:

 "Tinc avui un poc d’afany que demà serà recança; però ara com antany, no vull res, sinó esperança"

Moltes gràcies Carme i a tots/es vosaltres!!!


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada