22 d’abril 2021

Trobada virtual del Club DeLectura: “Verdad y mentira en la política” de Hannah Arendt

Ahir vespre ens varem connectar virtualment per parlar de Verdad y mentira en la política de Hannah Arendt.  Es tracta de dos assajos que giren al voltant de la idea de la veritat, en el primer cas; i de la veritat aplicada en la gestió política americana vers la guerra del Vietnam, en el segon. 
 
La Carme, com sempre, ens va aportar, dies abans de la trobada, tot d’enllaços que enriquien la proposta. Com per exemple aquest. que parla del llibre o aquest altre per introduir-nos en el debat sobre la veritat en els mitjans de comunicació. Per tant, la tertúlia d’ahir va donar molt de sí i va ser molt enriquidora. 
 
Per la majoria dels assistents a la trobada ha estat una lectura complexa, fins i tot per les persones que estan més avesades a llegir assajos habitualment. Es tracta d’uns textos amb moltes referències filosòfiques i frases complicades per la seva extensió. Amb dos fets obliguen al lector a fer un exercici de concentració molt elevat. 
 
Molts de nosaltres solem llegir mes freqüentment novel·la i el fet d’enfrontar-nos a aquest assaig ha estat un repte. Tot i això ha estat una lectura que ha generat debat doncs posa sobre les nostres consciencies ja no tant sols la barbaritat dels EEUU davant de no perdre el seu estatus com a potencia mundial sinó també el paper dels mitjans de comunicació o el de l’Estat com a PODER únic lent i demolidor de la societat. Segons la Carme: 
 
L’estat és el Leviatan – figura a la que li cedim poder a canvi de seguretat- és un monstre que no en té prou. S’alimenta de la llibertat que li donem. Arriba un moment que no té control i tu no pots fer res contra l’Estat entès com una estructura i o maquinaria molt feixuga de controlar. I és que quan l’Estat es sent amenaçat actua per protegir-se amb tots els mecanismes que té al seu abast. 
 
Així ens hem trobat amb una lectura que vol atenció, temps per pair-la i uns mínims coneixements històrics - filosòfics. Per als integrants del club DeLectura tota una descoberta!!! 
 

Un cop més ...Gràcies Carme

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada