23 d’abril 2010

SANT JORDI 2010

Hem rebut aquesta informació per e-mail i hem pensat que us agradaria poder escoltar la lectura que ens proposen des de a Subdirecció General de Biblioteques. Aquesta ha editat "La mort i el bibliotecari", de Jaume Pòrtulas, premi nacional de Literatura 2009.
Enguany també s’ha editat en forma e-pub per ser llegit directament amb un lector de llibres electrònics o directament des de l’ordinador.
Jaume Pòrtulas (Barcelona, 1949), Premi nacional de Literatura 2009, és catedràtic de Filologia Grega a la Universitat de Barcelona; ha treballat sobre el món grec i sobre temes de tradició clàssica a Catalunya. Des de 2001, és membre del Consell directiu de la Fundació Bernat Metge. És també membre de l'Aula Carles Riba de la Universitat de Barcelona. Entre 2000 i 2006 fou President de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics.
Les il·lustracions del llibre són de Carlos Ruiz Brussain i Josep Alcaraz Reinoso.
Carlos Ruiz (Montevideo, 1974) ha treballat en el món de la publicitat i el còmic i en l'animació cinematogràfica. L’any 2008 dirigeix el curtmetratge “Felicitat”. Actualment treballa com a director artístic, cool-hunter i il·lustrador freelancer. Des de l'any 1999 compagina la seva carrera amb la docència on s'especialitza en la branca de la creativitat.
Josep Alcaraz (Sabadell, 1975) ha col·laborat amb l'agència Mongraphic, amb Edicions la Cúpula, amb la revista "Dibus", de Norma Editorial i amb Planeta Agostini. Des del maig de 2007 és el responsable del disseny gràfic dels diferents productes editorials d'Edicions A Petició SL.

"La mort i el bibliotecari" narra els darrers moments de la vida atzarosa de Demetri, grec d'Atenes, que va ajudar a bastir la biblioteca d’Alexandria al rei Ptolomeu. Demetria rememora la seva vida, destria records que ens il·lustren sobre la vida atenenca, les lluites per alliberar-se del jou macedoni, les intrigues cortesanes o les conxorxes polítiques, la violència del moment.

“A Alexandria, Demetri hi va ésser gairebé feliç, sobretot els primers anys. Ptolomeu era veritablement un gran home; molt diferent (pensava ara Demetri, mig abaltit en la solitud del seu porxo vora el Nil) del seu indigne fill i successor, Filadelf l’incestuós. Autodidacte, naturalment (ell no havia tingut, com altres xicots macedonis més propers a Alexandre, el privilegi d’assistir a les famoses classes d’Aristòtil); però tenia un gran coneixement del món i dels homes, no només de la guerra. També tenia una curiositat molt vasta. Amb les generoses sumes posades a la seva disposició, Demetri començà a bastir una gran col·lecció de llibres. Estava convençut que la fama d’aquesta col·lecció havia de sobreviure’ls, a ell i al seu amo. Aviat, passejant per les sales i porxos del palau de Ptolomeu, encara inacabat, i contemplant, en les parets, els nínxols i les lleixes (que ell designava amb el seu nom tècnic, bibliothekai)”.

El llibre es presenta en la seva versió original catalana i amb traducció a l’anglès, el castellà i l’aranès. És possible tant llegir-lo com escoltar-lo en les quatre llengües.

El podeu trobar -i descarregar- a :
http://contesantjordi10.cultura.gencat.cat/
Que vagi de gust!!!

Bona diada de Sant Jordi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada