26 de febrer 2025

2025_03 Exposició fotogràfica “Gironines”

Dins el marc del 8 de març us oferim una exposició fotogràfica que posa en relleu diverses DONES de Girona. Organitza: l'Associació Dones de la Vall. 

Aquesta exposició la podreu visitar al llarg de TOT el mes de març a la Biblioteca. Hi descobrireu unes fotografies que capten l’essència de cadascuna de les dones retratades. 

Tal i com deien en “lanimfa”  aquesta exposició “pretén anar més enllà de les 21 dones sobre les quals es fa la mostra. És un homenatge a totes aquelles imprescindibles que, des dels seus barris, les seves lluites i el seu anonimat, són puntals de la nostra societat."

Una exposició, certament, molt apropiada per celebrar el DIA de la DONA TREBALLADORA.
cartell: Miquel Bohigas


 

25 de febrer 2025

2025_02 Novetats

2025_03 Novetats by Bibliotecasantgregori Bibli...

 

24 de febrer 2025

2025 _02 Exposició de dibuixos originals de l’Auca de la Vall de Llémena

Aquest proper mes de març podreu gaudir de l’exposició de dibuixos originals de l’Auca de la Vall de Llémena. Idea original de Miquel Bohigas.

La podreu visitar durant TOT el mes. La inauguració serà el dilluns 3 de març a les 19.00 

Aquesta exposició és un preludi del que podreu trobar 25, 26 i 27 d’abril a Cartellà, amb motiu de la tercera Trobada d’Artistes de la Vall #LlemenArt 2025. Podeu veure qui hi ha participat en aquest enllaç

 


21 de febrer 2025

“Rainbow Tails” amb Isabel Ferrer

Aquesta tarda hem tingut una sessió de contes en angles. I tal com us anunciavem en un post anterior ens els ha explicat la Isabel Ferrer. 

Han estat 4 contes diferents:
  • “Chamaleon’s favourite colour” de Carly Gledhill 
  • “Elmer” de David Mc Kee 
  • “Winnie the Witch de Korky Paul and Valerie Thomas I
  •  “Dinosaur hide and Seek” de Kikaseya Keitaro

Com podeu endevinar TOTS relacionats amb els colors. A banda de la seva veu, amb cadascun d’ells ha emprat algun element diferent. I això ha fet que tots/es estiguéssim més atents i participatius.

Els ha fet TOTS en anglès... i sabeu què? Què les persones assistents a la sessió, grans i petits, els hem entès! Ha estat fantàstic! 

Moltes gràcies!!!



 

2025_02 5a trobada del Club de Lectura per a infants de cicle mitjà d’ensenyament primari

Avui ha estat una bona trobada, perquè tenim dos membres nous al nostre club de lectura. I, a demés, la Sessi, la nostra conductora, ha pogut venir, amb cadira de rodes perquè encara té la cama enguixada, però no li havíem de parlar a través de la pantalla de l’ordinador, què bé! 

Hem estat comentant els llibres que hem estat llegint a casa, El conte dels dos ratolins, de la Ruth Brown, El príncep feliç, de la Jane Ray que està basat en un conte de l’Oscar Wild i Marduix, de l’Enric Larreula.

Tots tres ens han agradat molt, però El conte dels dos ratolins ens ha entusiasmat, és súper divertit i molt, molt bonic. A demés té algunes il·lustracions inspirades en el pintor Giuseppe Arcimboldo i hem estat mirant un llibre que parla d’aquest pintor i mirant les seves pintures. Ha estat molt interessant. 

Després hem estat imaginant què podríem fer, si fóssim ratolins com els del llibre, amb una molla de bolígraf, amb una goma d’esborrar, un trosset de roba, un clauet de penjar quadres, un clip per papers… era molt divertit.

Amb el llibre d’El príncep feliç hem estat pensant com s’hauria pogut evitat que l’oreneta hagués de morir ajudant al príncep. Tots hem estat d’acord en que si no hagués viscut en la disbauxa quan era viu, com feien ara els nobles del país, ningú hauria de viure en la pobresa i, per tant, el príncep no hauria hagut de demanar a l’oreneta que no marxés per poder-lo ajudar a repartir l’or que el cobria ni les pedres precioses que portava. 

Per cert, sabeu què és el marduix? Doncs, és una planta aromàtica que dona molt bon gust al menjar i cura algunes dolències. I sabeu qui era Marduix? Doncs una nena bruixeta que acaba essent la mestressa d’una botiga d’herbes remeieres. Marduix és una novel·la molt maca.

 






2025_02 4a trobada del Club de Lectura per a infants de cicle mitjà d’ensenyament primari

Què bé, la Sessi, la nostra conductora, ha pogut venir, amb cadira de rodes perquè encara té la cama enguixada, però no li havíem de parlar a través de la pantalla de l’ordinador, fantàstic! 

Hem estat compartint opinions dels llibres que ens vam endur per llegir a casa, Edison: dos ratolins a la cerca d’un tresor, de Torben Kuhlmann, Los rascacielos de Germano Zullo i Les trapelleries de l'Emil 1, de l’Astrid Lindgren. Tots tres llibres són súper-recomanables, no us els deixeu perdre. 

Alguns de nosaltres ja hem demanat en préstec algun llibre de la col·lecció de Edison: dos ratolins a la cerca d’un tresor, i és que té unes il·lustracions precioses i toca uns temes súper-interessants, com l’arribada a la Lluna, Einstein i d’altres. 

Los rascacielos és un àlbum il·lustrat dels divertits de veritat. Fa riure veure fins a quin punt pot arribar la tonteria de dos milionaris que competeixen per construir un gratacels més alt i maco que l’altre. No volem fer spoiler, llegiu-vos-el, que riureu! Ara que hi ha detalls d’aquests gratacels que no ens importaria que formessin part de casa nostra, com la piscina aèria, el telescopi del terrat, la sala del piano… 

I si encara us queden ganes de llegir i riure una mica més no us perdeu Les trapelleries de l'Emil 1. De fet hi ha 6 llibres editats amb les trapelleries d’aquest nen tan entremeliat. Aquest primer et fa pensar i comptar una mica en el primer capítol. 


 I ara, fins el mes que ve!

 

2025_02 5a trobada del Club de Lectura per a infants de cicle superior d’ensenyament primari

Avui, la Sessi, la nostra conductora, ha pogut venir, amb cadira de rodes perquè encara té la cama enguixada, però no li havíem de parlar a través de la pantalla de l’ordinador, fantàstic! 

Hem estat compartint opinions del llibre que ens vam endur a casa per llegir, El misteri de la tifa de gos abandonada, escrit per l’Anna Maria Cabeza i Gutés. És una novel·la curta, divertida i fàcil de llegir. Ens ha agradat força. Però si la comparem amb l’anterior que vam llegir, La invenció de l'Hugo Cabret, de Brian Selznick, veiem que són molt diferents. 

La que hem llegit ara és una lectura sense complicacions, en la que pots aprendre alguna paraula nova i riure. Ens ha fet pensar si el títol era el més adequat o no, perquè sí, la història comença amb una caca de gos, però gairebé tota la novel·la va d’uns gàngsters que segresten les iaies. 

En canvi, el llibre que ens vam emportar a la trobada anterior era una història a cavall entre la novel·la i l’àlbum il·lustrat, amb un tema basat en la història del cinema mut, amb una presentació que evocava una sala de cinema, amb personatges reals, vaja, un llibre molt complert i que ens va il·lustrar en més d’un aspecte. 

La propera lectura va d’ogres, monstres, fantasmes… estem que ja ens llegim a sobre, ha, ha, ha!!!

 


20 de febrer 2025

2025_02 Club de Lectura per a joves d’ESO. 5a trobada.

Aquesta vegada, la nostra conductora, ha pogut venir, en una cadira de rodes perquè encara va enguixada, però ha estat amb nosaltres. Té una amiga, que és molt bona amiga seva, que ens l’ha portat en cotxe. Gràcies amiga de la Sessi! 

Hem estat comentat els llibres que hem estat llegint a casa, els tres primers toms de Els infants de la resistència, de Benoît Ers i Vincent Dugomier. Són còmics sobre l’ocupació de França per part del nazis durant la Segona Guerra Mundial. Ens mostra la determinació dels infants en un conflicte greu. Mentre l’anàvem comentant els llibres ens hem dit que nosaltres potser no seríem capaces de fer tot el que s’atreveixen a fer els infants protagonistes d’aquesta col·lecció de llibres. També hem vist que aquells infants eren més forts del que som nosaltres, perquè ells, des de ben tendres, ja treballen ajudant a la granja dels seus pares. 


Hem estat parlant del per què hi ha guerres, què i qui les alimenta, de quines guerres coneixem. Em coincidit en que és horrible que hi hagi guerres i que qui les engega mai no són allà a primera línia del front, les bombes mai cauen damunt dels teulats de les seves cases. 

Després hem donat un cop d’ull als llibres proposats per la propera vegada que ens veurem, el març. Es tracta de L’evolució de la Calpurnia Tate, de la Jacqueline Kelly i de dos còmics que ha escrit i dibuixat la Daphné Collignon. Pel que ens han dit tant la Marisa com la Sessi, la novel·la és molt, però que molt maca, que val la pena que la llegim encara que no la puguem acabar. Es veu que els còmics estan bé però comparats amb la novel·la queden molt enrere. 

 I ara a llegir, que L’evolució de la Calpurnia Tate no és precisament un llibret prim.

 

2025 02 club DeLectura "Estupor i tremolors" d'Amélie Nothomb

Ahir vespre ens varem trobar al club DeLectura per parlar sobre “Estupor i tremolors”  de l’Amélie Nothomb. Conductora Carme Callejon. 

La sessió d’ahir vespre va ser molt interessant. En part per tots els comentaris que varen sorgir a partir de la lectura de la novel·la. I en part perquè, en aquesta ocasió ens varen acompanyar alumnat de magisteri de la UDG. 

Pel que fa a la novel·la, ens trobem amb una obra que sembla superficial però que no ho es gens. L’autora segur que va fer molta esporga del text perquè ens ha arribat una novel·la molt curta i molt gràfica. No hi sobra cap paraula. Hi ha les justes, i això, com bé diu la Carme, és d’agrair. 

Es tracta d’una literatura de denúncia que ens parla de la societat japonesa en el treball. I dins d’aquest ambient ens retrata molt bé la jerarquia imperant, el masclisme, el xoc constant que hi ha entre la tradició (p ex: l’emperador es gairebé una divinitat) i la modernitat (p ex: son un dels països més avançats tecnològicament) Alhora també ens mostra com son les persones que hi treballen: des de les més inútils a les que necessiten denigrar als seus subordinats, a les persones que malgrat s’adonen del potencial de la becaria no poden fer res més que un boicot silenciós. 

Aquests son alguns dels molts temes que varen sorgir en la tertúlia. Per descobrir-ne d’altres us recomanem que la llegiu! 

Pel que fa a l’alumnat de la UDG varen demanar de venir d’oients per saber com funciona un club de lectura, doncs enguany tenen una assignatura que hi està relacionada. La Carme els va explicar amb les paraules justes i adients el funcionament de qualsevol club de lectura. Alhora que, juntament amb altres comentaris dels assistents, va aprofundir sobre el funcionament del NOSTRE club. 

També els va passar, a ells i a nosaltres, un guió molt ben estructurat sobre com podria ser el desenvolupament de la trobada d’aquesta novel·la. Per tot plegat, la tertúlia d’ahir, va ser molt complerta, amena i sobretot molt interessant. 

Gràcies a tothom per assistir-hi i participar-hi i gràcies Carme per la tasca que fas!


2025_02 Converses al voltant de l’art

El col·lectiu de persones artistes i o aficionades a l’ART de la Vall, LlemenArt, ens proposen una activitat relacionada amb l’ART. L’han titulada “Punt i a pART”. Es tracta de trobar una o diferents obres que ens entusiasmin i tinguem ganes de parlar sobre elles generant converses a l’entorn de l’ART. 

Aquestes converses estan obertes a tothom... i si alguna persona té interès en conduir-ne alguna només cal que ho comuniqui o bé a llemenart@gmail.com o al taulell de la Biblioteca. 

La primera d'aquests converses la tindrem aquest proper divendres 28 de febrer. Anirà a càrrec de Lluís Pradas i ens parlarà de “El cenacolo” de Leonardo da Vinci.


Us convidem a assistir-hi ... i a participar-hi!

 

18 de febrer 2025

2025_02 Alumnat de l’Escola Joan Riu ens ha visitat aquest matí

Avui al matí han vingut alguns dels alumnes de l’escola Joan Riu. Continuem amb les visites un cop al mes i que siguin un dimarts al mes. La d’avui ha estat la tercera d’aquest nou curs escolar. Són visites englobades en el projecte estatal “Comunidades participatives de aprendizaje”. 

En aquesta ocasió han tingut temps de gaudir de la biblioteca: mirar contes o llibres que els interessen, escoltar un conte: “Els dos llops”. Han participat una mica del conte. Penso que els han agradat perquè quan he acabat d’explicar-lo alguns d’ells han volgut tenir el conte a les mans. 

Un cop han acabat d’esmorzar a fora han recollit i han tornat a mirar contes lliurement. Tot seguit han recollit la biblioteca i marxat. En Sikou ha fet préstec per l’escola. 


Ha estat una visita molt agradable. I en ser al matí les educadores han decidit quin era el millor moment de recollir i marxar de la biblioteca. Ha estat tot molt fluid!

 

17 de febrer 2025

Presentació del llibre “Ensenya’m la llengua” d’Antoni Beltran (2)

El proppassat divendres 14 de febrer al vespre varem comptar amb el doctor Antoni Beltran perquè ens va parlar del seu llibre “Ensenya’m la llengua”. El va presentar al Carme Gubau i els va introduir la regidora de cultura, Júlia Sunyer. 

En la introducció, la Júlia, va agrair la nostra assistència. Va fer una breu presentació de la Carme i del doctor. I va alabar la tasca de la editorial Gavarres al voltant del català. 

La Carme va fer una presentació molt lleugera, amb molt d’humor. De fet ens va llegir/explicar una petita història construïda a partir de part del vocabulari que surt en el llibre. Va ser una manera ben divertida d’entrar en la matèria. 

L’Antoni ens va explicar, entre anècdota i anècdota, molta part del llibre. Un llibre certament polièdric. Separat per temes mèdics, però també amb apartats on el vocabulari que s’hi exposa provenen del mar, de l’àmbit religiós, ... 

Es tracta d’un llibre que enllaça temes de salut amb la cultura popular perquè, i aquests es un dels motius per qual l’ha escrit, quan ell va acabar la carrera i va començar a exercir es va trobar que les persones a les quals atenia li parlaven amb el llenguatge del carrer. En aquells moments ell hauria agraït haver tingut a les mans un llibre així perquè que hauria entès millor i més ràpidament el que el pacient li estava explicant. 

També ens explica un altre motiu per la creació d’aquest llibre i és la intenció de que es recuperin paraules o expressions que ara ja no s’empren. Ell ha viscut el temps en que si el metge sabia escoltar al pacient ja podia fer el diagnosi, o el podia fer amb molta més facilitat. Bé, això passava fa uns anys o ara amb les persones de més edat. No passa tant amb les noves generacions, perquè no saben explicar el que tenen. De fet no tenen vocabulari, son molt planers. Només diuen “doctor, em fa mal aquí” assenyalant la part afectada. 

En tot cas el que tant ell com la Júlia o la Carme ens han fet adonar- cadascun des d’una òptica diferent- que si volem que el català continuï viu hem de fer servir la parla catalana. Amb aquest llibre podem recuperar paraules i expressions que potser tenim oblidades, sobretot en l’àmbit sanitari. Us animem a descobrir-les!


 

14 de febrer 2025

2025_02 Hora de conte en anglès amb Isabel Ferrer

Us convidem a una sessió de contes infantils amb anglès. En aquesta ocasió ens els explicarà la Isabel Ferrer. 

La Isabel és catalana d'arrel però té un gran domini dels idiomes. Sobretot de l’anglès. Actualment és professora d’anglès a la Salle de Girona. Fa més de 30 anys que s’hi dedica. Va començar fent classes a primària i poc a poc va anar avançant. Ara està a secundària. També ha fet de ponent en tallers per a professorat i ha traduït un parell de llibres infantils. 

A banda de l’anglès, parla bé el francès i l’italià. Es defensa en alemany i ara està aprenent l’holandès.

cartell: Jordi Colomer

Recordeu: Aquest proper divendres 21/02/25 a les 17.00. Sala Mediterrània. Cal inscripció!
 
Ull!!! s'ha canviat l'hora!!!. És a les 18.00

 

11 de febrer 2025

2025_02 Presentació del llibre “Ensenya’m la llengua” d’Antoni Beltran

Aquest proper divendres 14 de febrer us convidem a la presentació del llibre “Ensenya’m la llengua” d’Antoni Beltran. Editat per l’editorial GAVARRES. 

Hi participaran Júlia Sunyer com a regidora de cultura; Carme Gubau com a dinamitzadora cultural; i Antoni Beltran com autor del llibre. L’acte serà a les 19.00, a la Biblioteca Miquel Martí i Pol

L’autor és doctor en medecina i, si veniu a la presentació o llegiu el seu llibre, comprovareu que és un gran especialista en la llengua catalana. Sobretot en l’àmbit de la salut. 

Amb aquest llibre, tant ell com l’editorial estant fent una gran tasca per tal de no perdre el nostra vocabulari català. Ric, explícit i natural que mica en mica estem perdent. 

Si veniu gaudireu! Us esperem!

 


10 de febrer 2025

2025_ CARNESTOLTES

Aquest any alumnat de l’INS la Vall ens ha preparat un raconet dedicat al Carnestoltes. Hi trobareu contes, libres, revistes... TOT relacionat amb aquesta FESTA... i el que no trobeu podeu preguntar al taulell!!!



 

06 de febrer 2025

2025_02 Hora de conte infantil amb alumnat de l’INS la Vall. Projecte de LECTURA (2)

Aquesta tarda hem comptat amb una segona sessió de hora del conte infantil a càrrec d’alumnat de 1ESO de l’INS la Vall. Hi han participat un total de 8 alumnes. 

Aquesta sessió, com la de la setmana passada, forma part d’un projecte de LECTURA.  I val a dir que avui també ens hem trobat amb uns narradors i narradores esplèndids, generosos i comunicatius. Ho han fet molt i molt bé. Han deixat a petits i grans ben bocabadats. La sessió s’ha fet curta, curteta! 

Tot seguit trobareu el nom dels participats i el títol del conte que ens han explicat. Estan per ordre d’intervenció: 
  1. Isona i Laia.- “Les dues germanes” 
  2. Mireia.- “La lluna d’en Joan” 
  3. Oriol i Axel.- “De que té gust la lluna” 
  4. Cesca, Galadriel i Lucia.- “La princesa rebel” 







Des d’aquest raconet els donem les gràcies. A ells i a totes les persones que ho han fet possible. Moltes gràcies!

 

01 de febrer 2025

Celebrem amb IncreIxendo els seus 15anys

Aquest 2025 IncreIxendo celebra el seu 15è aniversari. Podreu veure, a la Biblioteca, el seu recorregut en una exposició que ens han preparat. La tindrem TOT el mes de febrer. 

Hi trobareu: cartells, fotos, vestuari…I molta de la seva essència! “LA CULTURA US FARÀ LLIURES” 

Aquest dilluns 03/02/25 hi haurà la seva inauguració. A les 19.00. 

Tothom hi està CONVIDAT!!! Us esperem!

cartell: Miquel Bohigas